Connect with us

Ukategorisert

Vaksiner deg nå!

Russetiden er rett rundt hjørnet og flere oppfordrer til vaksinasjon mot hjernehinnebetennelse. Russ.no redaksjonen har vært inne på Fhi.no og hentet litt praktisk informasjon.

Folkehelseinstituttet skriver på sine hjemmesider følgende:

På Folkehelseinstituttet anbefaler at all ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse) type A+C+W+Y. Ungdom som skal delta i neste års russefeiring har særlig høy risiko for smitte.

Videre skriver de:

Ungdom i alderen 16–19 år er en av de aldersgruppene som har høyest forekomst av meningokokksykdom. Disse bør derfor vurdere å ta vaksinen som beskytter mot sykdommen. Fra og med i år inkluderes 16-åringene i anbefalingen. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer, festing og lite søvn kan dessuten øke risikoen for smitte og for at sykdommen får et alvorlig forløp. Dette gjelder både russ og andre ungdommer som fester mye.

Vaksinér i god tid før russefeiringen

Fhi.no skriver videre; Det anbefales at vaksinasjonen utføres i god tid før russefeiringen begynner. Beskyttelsen varer i flere år. Vaksinasjon i begynnelsen av videregående skole vil gi beskyttelse i russetiden og ved reiser senere i ungdomstiden. 

Etter vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse. Vaksinen må betales av den enkelte og kan settes av fastlege, på vaksinasjonsklinikk, eller eventuelt skolehelsetjenesten i enkelte kommuner. Vaksinene som anbefales er konjugatvaksiner som beskytter mot meningokokktype A+C+W+Y  (Menveo® eller Nimenrix®).

 

Info og tekster er hentet fra fhi.no

Bilde: faksmile fra www.kongsberg.vgs.no

More in Ukategorisert

To Top