Connect with us
faksmilestudenten

Russ

Sånn feirer svenskene sin “russetid” – vær glad du ikke er svensk.

Bilde: faksmile- http://sverigetjugo10.blogspot.no/2011/06/studenten.html

Sånn feirer svenskene sin “russetid” – vær glad du ikke er svensk.

Russetiden er, som kjent, et rimelig særnorsk fenomen. Selv om vi opprinnelig delvis stjal tradisjonen fra danskene (de danske avgangselevene var de første som kalte seg “russ”) og tyskerne (tyske studenter hadde på seg røde luer da de besøkte Norge i 1904 – og gav dermed opphav til russelue-tradisjonen) – er den norske russetradisjonen noe helt for seg selv. Markeringer for fullført gymnasium (videregående) finnes over hele verden – men varierer sterkt fra land til land. Vi liker jo ofte å sammenligne oss med “söta bror” – så her kommer en kjapp oppsummering av hvordan svenskene feirer avslutningen på 13 års skolegang.

 

Når unge, svenske elever ser fram mot sin russefeiring, ser de fram mot det de kaller “å ta studenten”. “Studenten” er nemlig det uformelle navnet på avslutningen av videregående, og festlighetene tilknyttet dette. Det hele innledes med “mösspåtagning” i april – hvor elevene får utdelt sine hvite og sorte “russeluer”, ofte med sitt eget navn innbrodert i gull. Denne “studentluen” står mye sterkere i svensk kultur enn “russeluen” står i den norske feiringen – og er et av flere litt “gammelmodige” trekk ved den svenske feiringen. I perioden frem mot siste skoledag – arrangeres det flere “studentball”, hvor elevene selv er arrangører. Glem rølpefylla på Tryvann – her er det smoking og ballkjoler som gjelder. Noen få, eksklusive fester, ser ut til å være svenskenes taktikk. Kanskje har de ikke stamina nok til å holde ut en hel måned?

 

Når den store dagen endelig har kommet, etter noen sporadiske studenfester i månedene som leder opp til den, er det klart for det som kalles “utspring”. Dette høytidelige øyeblikket består i at, wait for it, studentene løper ut av skoledørene og skriker som gale! Kan ikke helt måle seg med bussringen på Lillehammer, eller? Deretter er det klart for svenskenes svar på russebussen – nemlig det å kjøre “flak”. Dette innebærer som oftest at studentene drikker øl mens de står på lasteplanet til en lastebil, eller blir dratt på en henger etter en traktor. Kanskje ikke den mest glamorøse måten å forlate videregående på for aller siste gang? Etter paraden med disse “flakene” – møter avgangselevene foreldre og venner, som ofte har med fargerike skilt med elevenes navn og fødselsdato. Deretter er det klart for den viktigste delen av hele “studenten” – nemlig “studentskivan”. “Studentskivan” kan sammenlignes med en forsinket “konfirmasjon”. Med andre ord en stivpyntet høytid med alvorstyngede taler fra fjerne og nære slektninger.

 

Så skjenk en tanke til våre stivpyntede svensker, som blir trukket etter traktorer og må lide seg gjennom tale etter tale fra obskure slektninger – når du svinger deg i bussringen på Lillehammer, opplever dine favorittartister i Stavanger, eller ruller natta lang med dine beste venner. De trenger all støtten de kan få, stakkar.

 

 

More in Russ

To Top