Connect with us

Musikk

Sånn bevarer du hørselen gjennom russetiden.

Sånn bevarer du hørselen gjennom russetiden.

Russetiden kan gå hardt for seg på mange måter – og de fleste trenger et par uker på å komme seg på beina igjen etter en intens mai-måned. De gode minnene vil man ha for alltid. En ting det imidlertid ikke er så gøy å ha for alltid – er nedsatt hørsel.

I en tid hvor lydanleggene blir større og større – og festene lengre og lengre, er det et par ting det kan være lurt å huske på. Russen tilbringer ofte hele netter i områder med lydnivåer på over 110 desibel. Et så høyt lydnivå kan skade hørselen øyeblikkelig. Når promillen er høy – kan det også være vanskelig å holde god nok avstand til høyttaleranleggene. Sansene blir bedøvet – og man merker dårligere at lyden er for høy når man er ruset. Samtidig er ikke beskyttelse av ørene førsteprioritet for de fleste. Problemet er imidlertid at man ikke umiddelbart merker at hørselen er blitt skadd. Disse skadene kan komme til å vise seg først etter noen år. Alkohol og lite søvn gjør hørselen din ekstra sårbar – så her kommer noen gode tips for å unngå at du forlater russetiden med hørselen til bestefaren din!

For det første; Bruk ørepropper! Alle som feks bestiller store grunnpakker fra Russedress eller Russeservice.no kan du få rimelige og gode ørepropper som passer på hørselen din gjennom hele russetiden. En liten investering – når det tross alt er snakk om noe som er uerstattelig. Som med kondomer, så funker de ikke hvis du ikke tar de på – så ha de lett tilgjengelig! I takt med at promillen stiger – blir fingerferdighetene svekket. For de som skulle være i tvil, kommer det her en enkel guide til å få øreproppene til å sitte.

  • Dra øret opp og bakover med hodet på skakke.
  • Hvis du har skumpropper; Klem og rull slik at proppen blir smalere.
  • Sett proppen rett inn.
  • Ikke ta ut proppen der lyden er høy.

HLF (Hørselshemmedes Landsforbund) deler ut 100 000 gratis skumpropper til russen hvert år – så her kan man ikke skylde på at man ikke fikk tak i det! De tilbyr også såkalte “russepropper” – som beskytter like bra som skumpropper, men ikke kutter bort musikken i like stor grad! Best of both worlds!

For det andre; Ta pauser fra musikken! I en ring av russebiler eller russebiler kommer ofte musikken fra alle kanter. Da er det desto viktigere å ta seg noen pauser fra kaoset! Ta deg en lengre prat med noen du liker skikkelig godt – og spar deg samtidig for svekket hørsel for resten av livet! Av og til må man gi leveren en pause, og drikke litt vann. Det samme gjelder for ørene. Gi de tid til restitusjon – så kommer de til å funke som bare det i mange år fremover!

Og for det tredje; Ikke stå for nære høyttalerne! Det sier seg selv at for mye nærkontakt med landets kraftigste høyttaleranlegg ikke er en god ide! Hold avstand – spesielt i de sene nattestimene – så behøver du ikke å pådra deg tinnitus for resten av livet.

Som med så mye annet er dette enkle tips som det ofte er vanskelig å følge. Det er mye man ikke kan beskytte seg mot i verden – men hørselsskader er definitivt ikke en av dem! De er enkle å forebygge – men UMULIGE å reparere.

Så ta noen enkle forhåndsregler – så får du muligheten til å nyte gledene av en god hørsel også etter mai måned.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Musikk

To Top