Connect with us

Ukategorisert

Russens sexvaner i fokus

Budstikka.no skriver følgende:

Fire av ti seksuelt aktive elever på ungdomsskolene i Bærum droppet prevensjon. Tre av ti på videregående skole, likeså. Elevene er selv skremt.

Det viser årets store ungdomsundersøkelse i Bærum.

– Latterlig høye tall. Jeg blir satt ut av disse resultatene, sier Benedicte Araldsen (18), prevensjonssjef i russestyret ved Nadderud videregående skole.

 

«Kleint»

Russepresident Camilla Island (18) tror prevensjonskampanjene på videregående skole hjelper lite på ungdomsskoleelever.

– Jeg tror at mange er vant til at det ordner seg i ettertid uansett, men det kan også hende at ungdom synes det er kleint å ta frem kondom, sier hun.

– Kanskje er årsaken at når sex henger sammen med festing og alkohol, tar unge muligens lettere på det da, sier Olaf Birkeland (18).

Videre skriver Budstikka:

Uheldig utvikling

Smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe, synes utviklingen er skuffende.

– Den lave bruken av prevensjon harmonerer dårlig med satsingen Bærum har hatt de siste ti årene for å promotere kondombruk, sier hun.

Prevensjonssjefen for Nadderud-russen tror i likhet med de to andre at unge kan synes det er kleint å ta frem kondom.

– Det bør være mer åpenhet rundt kondombruk. Det kan virke som noen tar lett på det, og tenker at angrepille eller abort er en løsning i ettertid, sier Araldsen.

 

Anger

Smittevernoverlegen forklarer at prevensjonsmidler skal være godt tilgjengelig for de unge.

– Prevensjon i form av gratis kondomer og p-piller skal være lett tilgjengelig på helsestasjoner for ungdom, sier Dysthe.

Det er likevel ikke sikkert at alle har en kondom tilgjengelig i en slik situasjon, mener Birkeland.

– Det kan også hende noen tenker at de kan kjøpe angrepiller i ettertid, sier han.

Men angrepiller hjelper lite mot spredning av kjønnssykdommer. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omfanget av kjønnssykdommer i Bærum øker.

Syke i sengen

I 2013 fikk 779 bæringer påvist klamydia. I 2012 var tallet 661, opp fra 360 i 2008. Smitten rammer særlig ungdom under 25 år. I Asker har tallet gått motsatt vei i samme periode.

– Påviste klamydia-tilfeller i Bærum er høyere enn landsgjennomsnittet. Jeg håper og tror at stigningen skyldes at flere tester seg, sier Dysthe.

 

Bilde faksmile Budstikke.no Les original artikkel her: http://www.budstikka.no/nyheter/bekymret-over-egne-sexvaner-1.8663130

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Ukategorisert

To Top