Connect with us

Russedress.no

RUSSEN OG AMNESTY FORTSETTER SAMARBEIDET: NY MOBILISERING MOT VOLDTEKT

Russetreff, utstyrsleverandører og Amnesty gjentar suksessen fra årets russekampanje mot voldtekt og mobiliserer stort før vårens russefeiring.

Sex er deilig, når man har lyst, men voldtekt, når det foregår uten samtykke.
Dette er slagordet som skal forebygge og stanse voldtekt under russefeiringen. Samarbeidet mellom Amnesty, russetreff og utstyrsleverandører går i hovedsak ut på å sette temaet på dagsorden gjennom synliggjøring i sosiale media, informasjonsmateriell og strykemerker.

Gjentar suksessen

I år ble det distribuert 80.000 strykemerker til russ over hele landet. Det er rundt 60.000 elever i hvert russekull. Bukser og busser rullet inn i russefeiringen med påskriften Nei er Nei og synligjorde kampanjens fokus på retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet. Det ble også en egen russeknute å bære strykemerket, noe som førte til at temaet ble direkte integrert i russefeiringen. Engasjementet blant russen vakte oppmerksomhet i nasjonale og et stort antall lokale medier.

Tar viktig samfunnsansvar

Førti prosent av de anmeldte voldtektene i Norge skjer i forbindelse med fest. Her blir det ofte ikke brukt vold, men overgriperen utnytter offerets sårbarhet og manglende evne til å gjøre motstand. Unge jenter mellom 17 og 25 år har høyest risiko for å bli utsatt for voldtekt.
– Voldtekt i Norge er et omfattende samfunnsproblem. Amnesty International er derfor svært glade for at russens organisasjoner også i år deltar i Amnestys kampanje mot voldtekt, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Skal bryte tabuer

Amnestys holdningsundersøkelse viser at skolen i dag svikter i det holdningsskapende arbeid mot voldtekt. Bare 44 prosent av unge mellom 18 og 29 år sier de har fått opplæring eller informasjon om grensesetting og overgrep på skolen.
– Russens organisasjoner tar et betydelig samfunnsansvar når de nå for andre år på rad engasjerer seg i det holdningsskapende arbeid mot voldtekt. Det er viktig å bryte uvitenhet og tabuer, og å snakke med unge mennesker om retten til å bestemme over egen kropp, og om betydningen av å respektere egne og andres grenser, påpeker Egenæs.

Han oppfordrer russen og deres lærere til å ta i bruk Amnestys undervisningsopplegg «Nei er nei» som er lett tilgjengelig på nett: amnesty.no/skole. Det er et totimers opplegg tilpasset kompetansemål i flere fag som utfordrer elevene til å reflektere over egne og andres holdninger og handlinger – før de skjer.

Sex uten samtykke= voldtekt

Ikke alle unge synes det er like lett å forstå hva en person har lyst til å være med på.
– Egentlig er det ganske enkelt: Dersom to mennesker skal ha sex sammen, må det være noe begge er enig om. Er du i tvil, så spør. Men nei er nei, og skal respekteres – uansett, understreker John Peder Egenæs.

Ta vare på hverandre i russetiden!

Russefeiringen skal være en morsom og fin tid for alle.
– Vi håper russen tar godt vare på hverandre i russetiden. Om du ser noen av dine venner er med på noe de ikke egentlig ønsker eller bør gjøre, så bryt inn og spør hva som skjer. Det er viktig å ta ansvar, avslutter Egenæs.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Russedress.no

To Top