Connect with us

Russ

Politiet advarer mot «lekeruss»

 

Et fenomen som til stadig dukker opp i russefeiringen, er såkalte «lekeruss» – personer som henger seg på russefeiringen uten selv å være russ. Politiet i Asker og Bærum går nå ut og advarer russen mot å ta med utenforstående på bussene sine.

– De gangene det blir trøbbel på uorganiserte treff, er det ofte de som ikke er russ som står bak, forteller politidistriktets russeansvarlige, Ole Magnus Jensen til Budstikka.

– Det er nok noen av dem som er ute etter en fest. Men vår erfaring er at de ofte har andre hensikter. Det er ikke ulovlig å iføre seg russedress. Det er begrenset hva vi kan gjøre når vi kommer over «lekeruss». Men vi har opplevd at de har stelt i stand bråk.

 

På utkikk

 

Russen ved Nesbru videregående skole i Asker har både fått med seg, og tar advarselen seriøst. Nå oppfordrer de selv sine egne rekker til å passe på.

– Vi har hørt at «lekeruss» har skapt bråk tidligere. Så vi vil oppfordre resten av russen til å kjenne «lekerussen» de tar med seg i bussene. Og dersom de bråker, må de ut, sier russepresident William Arveng.

Emil Skaufel og Martinius Qvipsdalen er enige, selv om de i utgangspunktet er positive til «lekeruss». Hittil i russefeiringen har ikke guttene opplevd noe bråk. Men dersom det skjer, vet de hva de skal gjøre.

– Det har jo noe med holdninger å gjøre også. Hvis vi kommer borti «lekeruss» som skaper trøbbel, må vi be dem skjerpe seg og forlate bussen. Dersom de ikke gjør det, tar vi kontakt med politiet, sier Arveng.

 

Lavere terskel for bråk

 

Russebussen til Nesbru-guttene har 26 plasser, og til sammen er de 30 medlemmer.

– Noen kan jo synes det er litt rart at tidligere russ blir med på feiringen. Det er viktig at alle er komfortable med å ha dem der, hvis de skal være med. Vi må også prioritere ekte russ først. Det er jo hovedsakelig vi som er russ som skal feire sammen.

Guttene mener også at «lekeruss» kan ha lavere terskel for å lage bråk. 

– De blir mer likegyldige, fordi de ikke har eierskap til bussen. Det er vi som må ta konsekvensene, sier Arveng.

 

1 år igjen til RT 2016!

More in Russ

To Top