Connect with us

Ukategorisert

Overlege advarer mot dødelig russeknute

 

I Alta har man dette året 150 russeknuter, men hvis det er opp til overlege Merete Vevelstad går det tallet ned til 149 så fort som mulig. Én av dem er nemlig livsfarlig.

– Jeg må i høyeste grad advare mot dette. Det kan få katastrofale følger. Glem hele knuten – fjern den fra lista, det er min oppfordring til russen i Alta, sier Vevelstad til Altaposten.

Knuten det er snakk om er en utfordring om å innta store mengder alkohol på veldig kort tid:

 

«Kjør fra Alta kirke opp forbi Coop og til Komsa skolen, inn rundkjøringen med Bobbo og rundt Alta VGS til finnmarkshallen. Stopp på hver fartsdump og ta en shot med sprit eller drikk en 0,33l øl/rusbrus (det er ikke lov å kjøre videre før alle har drukket opp)»

Hvis dette blir gjennomført, får man en «bit av et kart» i russelua, men Vevelstad forteller at man også kan ende opp med dødelig alkoholforgiftning, «til og med godt voksne, kraftig bygde mannfolk». Til Altaposten påpeker Vevelstad at en jente på 50 kilo som drikker så mye kan ende med en promille på mellom ni og ti.

 

– Og allerede ved tre i promille kan det oppstå dødelig forgiftning. Selv om Alta-russen halverer antall fartsdumper som kreves til knuten så vil både jenta og gutten vi her snakker om komme opp i en promille som for mange kan være dødelig, særlig gjelder dette for jenter.

Altaposten har også kontaktet åretsrussepresident Marie Solberg og knuteansvarlig Iselin Hilton angående advarselen. De innså raskt alvoret i saken.

– Oi! Dødelig? Åh nei! Da skal denne knuten fjernes, er den umiddelbare reaksjonen fra russepresident Solberg. Vi oppfordrer ingen til å ta 24 shots. Denne knuten skal fjernes.

Knuteregelen med «en shot eller øl per fartshump» har ifølge de to eksistert i flere år. 2016-russen gjorde imidlertid en endring, uten å ta helt høyde for konsekvensene.

– Ruta har vært kortere tidligere år, jeg mener det var snakk om fra Komsa skole og til Alta vgs. Vi forlenget den noe (ned Midtbakkveien, red. anm). Vi visste at det ble flere humper, men ante ikke at det ble så mange som dette, forteller Hilton til Altaposten.

 

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Ukategorisert

To Top