Connect with us

Ukategorisert

Fitte & Pils

Aftenposten skrev 05.03.2015 om guttebussen som arrangementet “Fitte og Pils” på facebook som er ett konsetpslipp av en russebuss fra Fredrikstad.

Avisen skriver videre:

Russejenter tar oppgjør med sexistiske holdninger

Russearrangementet «Fitte og pils» fikk Tuva Bjerkebakke (18) til å reagere. Nå vil hun ha en debatt om hva som er akseptabel oppførsel i russetiden.

 Jeg føler meg krenket som jente, og begynte faktisk å gråte da jeg hørte om arrangementet første gang, forklarer Tuva Bjerkebakke (18).

Hun har skrevet debattinnlegg hvor hun tar et oppgjør med russens holdninger.

Et russearrangement i Fredrikstad er dråpen som fikk begeret til å renne over. Inngangsbilletten er et armbånd merket med påskriften «Fitte og pils», og arrangørene lokker med påstanden «stadens feteste kro». 800 russ skal være påmeldt, og det er russebussen «Pleasure Town 2015» som står bak festen.

Selv om russetiden skal være drøy, finnes det grenser. For nå føler jeg meg krenket. Seksualiseringen bør stoppe et sted, skriver Tuva i innlegget.

Hun får støtte av venninnen Maria Rønning Ramsdal (18), som også mener at vi må ta et oppgjør med holdningen om at «alt er lov» så fort man drar på seg et par russebukser.

– Man skal faktisk stå til ansvar for det man har gjort også etter russetiden. Det virker ikke som om alle tenker på konsekvensene, sier Maria.

De to jentene gleder seg til å feire 13 års skolegang med medelever, men ønsker seg mindre fokus på kropp og sex.

– Russetiden handler om å dra frem alle de dårlige verdiene vi har og gjøre alt dette på tre uker. Dette vil vi endre på, sier de to jentene.

RUSS 2016 ELLER 2017?: Registrer deg her

Russebussen “Pleasure Town” som er arrangør  svarer:

Aftenposten som har intervjuet russenbussen fikk følgende svar:
Fabian Bache-Mathiesen (18) er bussjef for guttebussen som står bak arrangementet. Han stiller seg uforstående til kritikken og mener at et armbånd med påskriften «Fitte og pils» ikke har noe med sexistiske holdninger å gjøre. Bache-Mathiesen mener videre at debattinnlegget drar saken ut av proporsjoner.

– Vi mener at skribenten dikter opp egne tolkninger som faktisk gir uttrykk for et direkte personangrep på oss i bussen. Hun sier at «dette er med på å legge et grunnlag for objektivisering», og det føler vi blir helt feil. Tanken var at det skulle være morsomt, og selve sitatet er selvfølgelig ment ironisk. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra medrussen, og det er nærmere 800 deltagere på arrangementet vårt. Vi har heller aldri tenkt tanken at dette kan være krenkende for noen parter, og ble alle ganske sjokkert da dette kom opp, sier han.

Han understreker at han synes det er leit at Tuva Bjerkebakke og andre jenter reagerer, men er samtidig overrasket.

– Dette ordet er ikke ukjent blant ungdom, og nevnes i bortimot hver russesang. Derfor har vi ganske vanskelig for å skjønne hvordan noen kan bli krenket av dette ordet i denne sammenhengen. Vi har selvfølgelig nulltoleranse for voldtekt, sier Bache-Mathiesen.

– Vi tror dessuten at de fleste blir mer skremt av at skribenten siterer at hun skal “drikke øl som cola og ha masse rå sex i russetiden” enn at vi har sitert en kvinnes kjønnsorgan på billettene våre, sier han.

– Hvordan opplever dere selv russens språkbruk?

– Vi skjønner at denne type språkbruk kan oppfattes som ille, men det er ikke noen form for personangrep. Det ser ut til at språket blir verre for hvert år, noe som er synd. Ordet «fitte» blir brukt hverdagslig blant mange, og jeg vil ikke tro at dette er et ord som noen tar seg nær av, med mindre det kommer i en negativ sammenheng, noe vi ikke gir uttrykk for. Vi synes det egentlig er ganske tynne anklager vi har fått mot oss, avslutter Bache-Mathiesen.

Han understreker at han uttaler seg til Aftenposten på vegne av bussen, ikke som enkeltperson.

Artikkelen er hentet fra Aftenposten.no les hele artikkelen HER
Bilde faksmile facebook.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Ukategorisert

To Top