Connect with us

Russetips

5 råd du trenger å lese før russefeiringen.

5 råd du trenger å lese før russefeiringen.

Russetiden er en spennende og intens periode, med store følelser og store opplevelser. Ofte kan ting ta uventede vendinger, både på godt og vondt – så da kan det være fint å ha med seg noen gode tips på veien. Her er 5 råd om 5 ting du burde ha på stell før du kaster deg inn i mai måned.

 

  1. Ha skolearbeidet på stell!

Det er vel ingen hemmelighet at det ikke alltid er skolearbeid som er førsteprioritet under russetiden. Ville fester og søvnløse netter gir deg heller ikke det optimale utgangspunktet for å prestere på dagtid. Russetiden spiser både opp tid og konsentrasjon – og dette kan det være lurt å ha i mente i månedene før det braker løs. Vær litt føre var – og gjør unna en del arbeid før det er for sent. Les til prøver, og gjør unna oppgaver på forhånd – du kommer til å takke deg selv når det står på som verst. Det gamle ordtaket “yte, så nyte” kan være fint å ha friskt i minne! Det er ingenting som er tyngre enn å våkne opp 18 mai – med en eksamensperiode foran seg og mye ugjort arbeid som har hopet seg opp under russetiden.

 

  1. Ha økonomien på stell!

Russetid trenger ikke å bety økonomisk ruin, og man kan tilpasse forbruket etter hva man er komfortabel med å bruke. Skal man imidlertid reise rundt på russetreff, holde alkoholinntaket stødig, og ikke minst holde russebilen, eller bussen, på veien – må man dessverre ut med noen kroner. Mange er veldig flinke, og sparer opp penger lenge i forveien. For de som ikke har vært like flittige – kan det være lurt å ta et lite skippertak, sånn at du har et lite reservelager av penger om det skulle bli nødvendig. For selv om man tenker at man har kontroll – kan noen uventede hendelser fort gi deg noen heftige utgiftsposter. Da er det greit å vite at man ikke står helt på bar bakke om det plutselig skulle begynne å ryke fra panseret. I verste fall – om alt skulle gå knirkefritt – sitter du igjen med en liten pengebonus etter russetiden, som kan være god å ha når avgangen fra VGS endelig kan feires!

 

  1. Ha helsa på stell!

Kanskje har du spart penger i flere år – lagt ned utallige timer i dugnadsarbeid, og finpusset russebilen og russedressen til perfeksjon. Holder ikke helsa – kan imidlertid alt ha vært forgjeves! Det er ingenting som er surere enn å være syk – når resten av kullet feirer for harde livet på alle landets russetreff. Så ta noen enkle forhåndsregler; Sov nok, spis (nogenlunde) sunt, og sørg for å få litt fysisk aktivitet. Da er kroppen bedre rustet til å takle alle påkjenningene. Det er ikke alle sykdommer man kan gardere seg for – men en av de farligste kan man heldigvis unngå med et enkelt tiltak. Smittsom hjernehinnebetennelse har i mange år vært en fryktet deltaker på mange av landets russetreff. Sykdommen forårsakes av meningokokkbakterier. Sykdommen kan utvikle seg svært raskt, fra minutter til timer, og i verste fall ha et dødelig utfall hvis den ikke behandles raskt nok. Sykdommen opptrer oftere enn normalt når mange ungdommer møtes. Tett samvær med andre, festing og lite søvn gjør en mer mottakelig for smitte og øker risikoen for å bli alvorlig syk. Smitten skjer via spytt/dråper fra halsen. Deling av flasker, glass og kyssing kan derfor øke risikoen for overføring av bakterien. Russen kan altså være særlig utsatt for denne sykdommen, men heldigvis finnes det en enkel løsning! Henvender du deg til ditt lokale lege- eller vaksinasjonskontor får du tilgang til vaksinen – og dette er noe Folkehelseinstituttet anbefaler at alle russ gjør! Men husk – vaksinen må tas minst to uker før russetiden starter – så her er det viktig å være føre var! Ta den for din egen beskyttelse, men også for dine medruss, som tilogmed kan være mer utsatt for sykdommen enn deg! En enkel vaksine kan føre til en tryggere og bedre russetid for alle – så det er bare å få det unnagjort!

 

  1. Ha utstyret på stell!

Det sies at man ikke kan gjøre en god jobb uten de riktige verktøyene – og sånn er det litt med russetiden også. Så lag deg en huskeliste over alt som skal være på plass før russetiden setter i gang. Mange av landets russetreff blir fort utsolgt – og det kan være lurt å være tidlig på ballen for å få sikret seg de billettene du ønsker. Skal du ha et unikt russeantrekk, kan det også være lurt å bestille det god tid i forveien – sånn at du får dekorert den som du ønsker. Sist, men ikke minst, er det viktig å sikre at bilen/bussen holder seg på veien. Få en kyndig venn til å ta en titt under panseret – sånn at du og dine medruss slipper noen ubehagelige overrakelser når dere endelig skal ut på veien. Sett deadlines, og planlegg godt, så kan du lene deg tilbake å nyte en stressfri og festfylt russetid.

 

  1. Ha vennskapene på stell!

Russetiden er en intens periode med både oppturer og nedturer – og man kommer kanskje enda tettere på sine medelever enn noen gang før. En kombinasjon av høy promille, nattlige flørter, knuste hjerter, gryende romanser og uventede utgifter kan sette selv de sterkeste vennskap på prøve. Et godt tips kan derfor være å sette seg ned med sine medruss før russetiden begynner for alvor – og snakke åpent og ærlig om forventninger, grenser og backup-planer. Da står dere sterkere rustet mot alle uventede hendelser og problemer som dukker opp. Med gode venner ved din side, kan russetiden bli et eventyr ulikt alt annet – så rydd opp i alle småkonflikter så de ikke vokser seg større enn de må! For hva er vel russetiden uten gode medruss?

More in Russetips

To Top