Connect with us

Ukategorisert

Alt du vil vite om russetiden!

Russetiden er noe mange gleder seg til hvert eneste år. Men hvilken farge får du egentlig på russedressen? Les mer om russen her.

Og blir du russ når du er lærling? Her får du svar på det meste du trenger å vite om russetiden og alt som hører med.

Deler av denne artikkelen er hentet fra ung.no sine nettsider. Link til hele artikkelen finner du nederst.

Russetiden starter en del steder med en “vrengefest” i slutten av april. Andre steder med en fest eller større arrangement. Feiringen varer uansett alle steder fram til 17.mai. Akkurat når i april russetiden starter, varierer fra år til år, fordi kalenderåret er forskjellig hvert år og det er avhengig av når påsken er. Noen steder har det også blitt vanlig å starte russetiden langt tidligere, med russekroer og diverse fester og kåringer flere måneder i forveien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

RUSS 2016? BLI MEDLEM OG VINN LANDSTREFFBILETTER HER

 

DSC_3061

Hvem er russ, og hvordan blir man det?

Russ er noe du kan velge å være når du er ferdig med videregående skole. Det er i utgangspunktet ingen spesielle kriterier for å bli russ, men for å kunne delta på en del store russearrangementer, bør du ha et russeID. Dette kan man kjøpe russ.no senere i skoleåret.

Hvis du er lærling eller av andre grunner ikke tror at du står på listen med oversikt over avgangselever ved skolen din, kan det hende du må sende inn en særskilt søknad for å få russeID – hvis du vil ha den. Det er ROK som godkjenner og produserer russID, så ta i så fall kontakt med dem.

Det ikke er obligatorisk å kjøpe russeID når man er russ. Du trenger den bare hvis du vil inn på de arrangementene som krever at man har det. Tryvann og Lillehammer har vanligvis krav om dette.

Kan man være russ to ganger?

Russetiden er en feiring av endt skolegang, og skal derfor i utgangspunktet kun feires én gang. RusseID kan også i utgangspunktet bestilles én gang i livet, noe som gjør det vanskelig å være med på russearrangementer flere ganger. Det finnes så klart unntak, og det er enkelte som ikke får vært med hele russefeiringen et år, som i stedet blir med årets etterpå også. Dette er helt normalt.

Det er så klart også fullt lov til å bli med russen ut en dag eller to, fordi du syns det er gøy.

 

Hvilken farge på russebuksen skal jeg ha?

De forskjellige fargene på dressene representerer forskjellig valg av fag, yrkeslinje og skole. Blåruss er elever som tar studiespesialisering med økonomi, eller salg og service (hvis man gjør dette kan man velge selv om man vil være rød –eller blåruss). Rødruss er elever som tar allmennfag (idrett, media og kommunikasjon, formgivning (i tre år) eller musikk, dans og drama.Svartruss er blant annet elever som utdanner seg innen yrkesfag, men dette varierer fra skole til skole. Grønnruss er elever som går skole innenfor landbruk og naturbruk.

Når det gjelder eventuell skrift og strykemerker (stoff-bokstaver og strykemerker) på russeklærne, så er det helt opp til deg selv hva du ønsker å ‘pynte’ klærne med. Noen ønsker å ha mange merker og boksatver, mens andre kun ønsker navn og skole. Dette er helt valgfritt.

 

Bil, buss og trikkeruss

Om du vil ha russebil, russebuss eller ikke noe i det hele tatt er et individuelt valg, som du må ta selv. Hvis du er med på et kjøretøy er det vanlig å komme opp med et dekknavn. Dekknavn slippes som regel lenge før russetiden, for å vise at man er medlem av et bestemt kjøretøy. Husk at det er viktig å registrere sin van/buss på Russ.no sine buss/van sider for å ‘reklamere’ for sin buss og gjeng. Flere lager også egne dekklåter og dekknavn klær. Husk å kontakt Russedress eller Russeservice dersom du ønsker det. Hvis man melder seg på ‘Årets dekknavn’ og ‘Årets dekknavnslåt’ kan man få en pris for beste dekknavn og sang. Dekknavn er derfor et navn man har på kjøretøyet sitt, får å vise at man ‘er et kjøretøy’ som skal kjøre i russetiden – uten å røpe konseptet sitt.

 

Konsept

Konsept er det de som er sammen på bil eller buss velger skal være ‘temaet’ for kjøretøyet og gruppa under russetiden. Som oftest avslører man dette navnet i forkant av vrengefesten og at russetiden ‘offisielt’ starter.

I tillegg til årets dekknavn og årets dekknavnslåt, så finnes det også en rekke andre kåringer man kan vinne på bakgrunn av konseptet. Man kan vinne årets – lyd, lys, interiør, eksteriør og en rekke andre ting. De største landsdekkende kåringene er enten på Tryvann, Lillehammer eller i Stavanger. Det er også lokale kåringer, men disse varierer litt fra sted til sted.

Husk at det ikke er noen krav om at man må ha dekknavn og konsept. Det er helt opp til dere som er på bil eller buss sammen om dere vil delta på kåringer og lignende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMG_8212

Når og hvordan bør du planlegge?

Hvis du skal være med på et kjøretøy, er det viktig at du og de du skal være sammen med, er enige om hvor mye tid og penger dere skal legge i bilen eller bussen, og deretter lager en avtale på det. Det er som regel både tidkrevende og dyrt, så å sette opp en tidsplan og et budsjett dere skal følge, kan være en veldig god idé. I tillegg er det en stor fordel å ha en internkontrakt dere imellom.

Husk også at en noen bedrifter stiller opp som sponsorer i russetida, som regel mot at de får ha reklame – ofte en logo – på bilen eller bussen. Hvis dere er flinke til å skaffe sponsorer, kan dere slippe unna med litt lavere utgiftene selv.

Er det noe man MÅ være med på som russ?

I russetiden er det helt opp til deg selv hva du velger å være med på – og om du velger å være med på noe i det hele tatt. Du må ingenting, og kan gjøre det som passer deg. Unntaket er kanskje hvis du er på bil eller buss med noen. Da er dere antakelig nødt til å inngå noen avtaler, for at det skal fungere for alle. For eksempel må dere finne ut av hvem som skal kjøre, hvem som skal hentes hvor, hvor dere skal møtes, hvilke treff bilen/bussen skal være med på, hvor mye penger dere skal legge i kjøretøyet, hvem som tar ansvar for å fylle og legge ut for bensin osv.

Hvis du lurer på noe mer angående russetiden, kan du lese mer på ung.no/russ eller stille spørsmål på ung.no/oss

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Ukategorisert

To Top